In een brief doet Smart Delta Resources Nederland (SDR NL) opnieuw een dringende oproep aan de Nederlandse overheid en netbeheerders om knelpunten zo snel mogelijk op te lossen. Het is van groot belang dat er zekerheid en voorspelbaarheid komt voor waterstofproducenten, -afnemers en -importeurs om de markt daadwerkelijk op gang te brengen.

SDR NL ziet de stimulering van het decarboniseren van waterstofgebruik als een prioriteit. Terwijl de opschaling van groene waterstof essentieel is, benadrukken wij ook de onmisbare rol van blauwe waterstof in het behalen van onze CO2-reductiedoelstellingen. Bijna 50% van de industriële emissies in onze regio hangt samen met de productie en het gebruik van grijze waterstof. De regio beschikt over uitstekende kansen voor de ontwikkeling van windenergie op zee (5,5 GW tegen 2030), de productie van groene waterstof en de import van waterstofdragers via de haven van North Sea Port. Daarnaast is de regio ideaal gepositioneerd voor de productie en inzet van low-carbon waterstof in bestaande installaties, wat een significante bijdrage levert aan de CO2-reductie doelstellingen. 

De kernboodschappen uit de brief, welke is aangeboden aan de overheid, systeembeheerders en andere belanghebbenden betreffen: 

  • De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie staat enorm onder druk. De randvoorwaarden voor een waterstoftransitie zijn daarbij nu nog niet aanwezig.
  • Stimuleer groene waterstof door juiste inzet van de raffinageroute, productie- en afnamesubsidies, verlagen van nettarieven en het creëren van een Europees marktmechanisme voor afname van groene eindproducten.
  • Stel haalbare doelen voor waterstofgebruik in de industrie, waarbij decarbonisatie en beschikbaarheid van groene waterstof voorop staan.
  • Versnel en bied zekerheid over de aanleg van en totstandkoming van marktcommitment voor tijdige, robuuste waterstofinfrastructuur. Geen (zekerheid tot) infrastructuur, geen markt. 
  • Zorg bij het implementeren van de lidstaatverplichting en een eventuele jaarverplichting voor inzet van RFNBO’s dat de Nederlandse industrie geen verdere nadelige impact op haar internationale concurrentievermogen ervaart door de meerkosten volledig te dekken en daarmee risico op ‘carbon leakage’ te verminderen.

Decarbonisatie van het waterstofgebruik is van cruciaal belang voor de klimaatdoelstellingen. Tegelijkertijd is het behoud van industrie belangrijk voor strategische autonomie en het voorkomen van ‘carbon leakage’ – waarbij productie (en daarmee gepaarde uitstoot) over de grens verdwijnt. Dit vereist een sterke internationale concurrentiepositie en een gelijk speelveld, met name ten opzichte van onze buurlanden en binnen Europa. 

Bestaande bedrijven in onze regio kunnen een belangrijke rol spelen in het opschalen van de groene waterstofmarkt, mits de genoemde randvoorwaarden worden gerealiseerd en de benodigde instrumenten effectief worden geïmplementeerd. 

De volledige brief is hier te lezen.  

Other news

summit

Flemish-Dutch SDR Summit is brimming with energy

By working together cross-border in the ambition of a climate-neutral industry in 2050, we ensure a sustainable and economically strong Scheldt-Delta region.

tabita en anton

New chairwoman for Smart Delta Resources Netherlands

Dow CEO Tabita Verburg, president for Dow Benelux, France, Spain, Scandinavia, Spain and the United Kingdom, succeeds Anton van Beek as chairman of Smart Delta Resources Netherlands.

yara ccs eerste paal

First pile of CCS project Yara Sluiskil driven

With this CCS project, Yara Sluiskil will prevent no less than 12 million tons of CO2 emissions from 2026.